Scenaristica Kretivna konzultantica za TV serije Edukatorica

„Najviše volim raditi na TV projektima koji pokazuju hrabrost da postanu više od puke zabave i postave beskompromisna pitanja“.

O meni

Sanja je magistrirala dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručna usavršavanja je započela pohađanjem Menadžmenta ljudskih resursa na poslovnoj školi Experta, a nastavila u visokorangiranim Europskim programima poput:

European Showrunner Programme

Prvi profesionalni trening za showrunnere u Europi, u organizaciji International Filmschool (IFS) u Kölnu.

European TV Drama Series Lab

U organizaciji Erich Pommer Instituta u Berlin i MediaXchangea.

MFI Script 2
Workshop

U organizaciji Mediterranean Film Instituta u Grčkoj.

Tu je iz prve ruke učila od najuglednijih autora TV serije i filma, kao što su Jeppe Gjervig Gram (Borgen, Follow the Money), Jeff Melvoin (Killing Eve, Northern Exposure), Frank Spotnitz (The Man in the High Castle, The X-Files), Hagai Levi (Our Boys, In Treatment), Peter Blake (House M.D., Billions), Sven Clausen DR (The Eagle), Christina Lazaridi (Nobodys Watching) i drugi.

Sanja je autorica prve knjige o TV serijama u bivšim jugoslavenskim zemljama:
"Kvalitetne TV serije: Milenijsko doba ekrana" (2017).

Na prvoj kriminalističkoj TV seriji u regiji bivše Jugoslavije, Dobre namjere (HRT), s prvim domaćim writers roomom, radila je kao glavna scenaristica. Od tada je radila u brojnim scenarističkim sobama različitih ustroja i veličina.

I jedva čeka sljedeću, to je najzabavnije mjesto u produkciji.

Napisala je desetak originalnih scenarija za TV i film, od kojih su neki dobili međunarodna priznanja (The House, na Festivalu filma u Solunu, 2010.) i nacionalno priznanje u obliku podrške Hrvatskog audiovizualnog centra, a nekoliko TV koncepata su otkupile TV mreže. U svojim dramskim radovima voli pikati kontroverzne teme uz obaveznu dozu crnog humora.

Radila je kao kreativna producentica, glavna scenaristica i scenaristica na raznim vrstama TV serija – kriminalističkim, povijesnim, thrillerima, sitcomima i na jednoj sapunici – s više stotina sati prikazanih na nacionalnim i regionalnim televizijama. I glumila je u jednoj epizodi sitcoma, ali od tada odbija glumačke ponude.

Umjetnička savjetnica

Bila je umjetnička savjetnica za razvoj TV projekata u Hrvatskom audiovizualnom centru, a kao stručni evaluator projekata radi za Creative Europe MEDIA Programme, kao i za regionalne broadcastere i nezavisne producente u jugoistočnoj Europi.

Vodila je renomirane radionice pisanja scenarija u Hrvatskoj (Vukovarski Filmski Festival, Centar za kreativno pisanje, ADU) i povremeno održava predavanja u regiji.

Pokrenula je i vodila prve javne tribine na temu kvalitetnih TV serija u Hrvatskoj.

Članica je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika i Saveza scenarista (SPID)

Trenutno radi kao kreativna savjetnica produkcije i script coach u regionalnim TV produkcijama

Izbor iz medija

„Dobre namjere“ (62 x 50'), kriminalistička serija, HRT

„Kanal“, kratki film (Zagrebačke priče Vol1.)

Prva nagrada za scenarij za dugometražni film „Kuća“

The Balkan Film Fund u Solunu

Urednica broja kultnog časopisa Polja o TV serijama (Novi Sad, 2020.)

Esej u „Zvonimir Berković“, monografija (Hrvatski filmski savez, 2016.)

Tribine “Izvanserijske TV serije”

„Razgovori s filmskim scenaristima“ u Hrvatskom filmskom ljetopisu

„16 top recentnih serija za apokaliptičnu svakodnevicu“

„Dobre namjere“ (62 x 50'), kriminalistička serija, HRT

„Kovačević je bila glavni scenarist vrlo dobre i kod nas nepravedno zaboravljene serije “Dobre namjere”, serije koju HTV nažalost nije pravo prepoznao, iako je bila riječ o prvom iskoraku u modernu igranu TV u poslijeratnoj Hrvatskoj“.

Jurica Pavičić, Jutarnji list

Link

„Serija prikazuje posttranzicijski Zagreb i društvenu elitu u kojoj su granice kriminala, biznisa, showbiza i državnog aparata prilično zamućene. Premda nije izravno politična, posjeduje politički komentar“.

Link

„Kanal“, kratki film (Zagrebačke priče Vol1.)

Link

What is unique is the way he struggles with everyday difficulties to get a high-quality education. Great camera work, beautifully shot, a complete story. I highly recommend this film.”

Mihai Catalin Cazacu (RomeArchive)

Prva nagrada za scenarij za dugometražni film „Kuća“

The Balkan Film Fund u Solunu

“U sklopu 51. međunarodnog filmskog festivala u Solunu, scenarij za dugometražni igrani film Kuća, scenaristice Sanje Kovačević proglašen je najboljim”.

Link

Urednica broja kultnog časopisa Polja o TV serijama (Novi Sad, 2020.)

“Ako zahtijevamo od TV serije da bude beskompromisna u kopanju do istine, a ona to dokazano može, moramo priznati da u rukama imamo oružje za masovno uništenje predrasuda i isfabriciranih informacija”.

Link

“Patrijarhalnost u filmovima Zvonimira Berkovića"

„Radi se o sintezi Berkovićeve poetike koja mu je kao „prosvijećenom patrijarhu“ bila strana, a tiče se reprezentacije ženskih likova u njegovim filmovima. Riječ je o prvoj ozbiljnoj dramaturškoj studiji njegova igranofilmskog opusa, i to iz pera jedne, po njegovu shvaćanju, ‘nedokučive’ – žene.“

Dijana Nenadić, Predgovor

Link

Tribine “Izvanserijske TV serije”

„Cilj tribina ‘Izvanserijske TV serije‘ je ljubiteljima serija dati prostor za raspravu te priliku da teme vezane uz serije i društvo ‘pretresu’ sa stručnjacima iz određenih područja, a prva u nizu je „Sluškinjina priča: o nastajanju totalitarizma”.

Link

„Razgovori s filmskim scenaristima“ u Hrvatskom filmskom ljetopisu

Razgovori sa: Vinko Brešan, Arsen Ostojić, Goran i Snježana Tribuson, Mate Matišić, Jurica Pavičić.

Link

„16 top recentnih serija za apokaliptičnu svakodnevicu“

Jutarnji list, 2017.

Link