Sanja Kovačević

Scenaristica, Kreativna konzultantica za TV serije, Edukatorica

„Najviše volim raditi na TV projektima koji pokazuju hrabrost da postanu više od puke zabave i postave beskompromisna pitanja“.

O meni

Sanja je magistrirala dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručna usavršavanja je započela pohađanjem Menadžmenta ljudskih resursa na poslovnoj školi Experta, a nastavila u visokorangiranim Europskim programima poput:

European Showrunner Programme

Prvi profesionalni trening za showrunnere u Europi, u organizaciji International Filmschool (IFS) u Kölnu.

European TV Drama Series Lab

U organizaciji Erich Pommer Instituta u Berlin i MediaXchangea.

MFI Script 2
Workshop

U organizaciji Mediterranean Film Instituta u Grčkoj.

Tu je iz prve ruke učila od najuglednijih autora TV serije i filma, kao što su Jeppe Gjervig Gram (Borgen, Follow the Money), Jeff Melvoin (Killing Eve, Northern Exposure), Frank Spotnitz (The Man in the High Castle, The X-Files), Hagai Levi (Our Boys, In Treatment), Peter Blake (House M.D., Billions), Sven Clausen DR (The Eagle), Christina Lazaridi (Nobodys Watching) i drugi.

Sanja je autorica prve knjige o TV serijama u bivšim jugoslavenskim zemljama:
"Kvalitetne TV serije: Milenijsko doba ekrana" (2017).

Na prvoj kriminalističkoj TV seriji u regiji bivše Jugoslavije, Dobre namjere (HRT), radila je kao glavna scenaristica, gdje je vodila prvi domaći writers room. Od tada je radila u brojnim scenarističkim sobama različitih ustroja i veličina. I jedva čeka sljedeći, to je najzabavnije mjesto u produkciji.

Napisala je desetak originalnih scenarija i koncepata za TV i film, od kojih su neki dobili međunarodna priznanja (The House na Festivalu filma u Solunu, 2010.) i nacionalno priznanje u obliku podrške Hrvatskog audiovizualnog centra a gotovo sve TV koncepte su otkupile TV mreže (MediaPro/CME, HRT). U svojim dramskim radovima, bilo povijesnih ili suvremenih priča, voli pikati kontroverzne teme uz obaveznu dozu crnog humora.

Radila je kao kreativna producentica, glavna scenaristica i scenaristica na raznim vrstama TV serija – kriminalističkim, povijesnim, thrillerima, sitcomima i na jednoj sapunici – s više stotina sati prikazanih na nacionalnim i regionalnim televizijama. I glumila je u jednoj epizodi sitcoma, ali od tada odbija glumačke ponude.

Umjetnička savjetnica

Bila je umjetnička savjetnica za razvoj TV projekata u Hrvatskom audiovizualnom centru, a kao stručni evaluator projekata radi za Creative Europe MEDIA Programme, kao i za regionalne broadcastere i nezavisne producente u jugoistočnoj Europi.

Vodi renomirane radionice pisanja scenarija u Hrvatskoj (Vukovarski Filmski Festival, Centar za kreativno pisanje, ADU) i povremeno održava predavanja na visokoobrazovnim ustanovama u Zagrebu i Beogradu. Potaknula je i vodila prve javne tribine na temu kvalitetnih TV serija u Hrvatskoj.

Trenutno radi kao kreativna savjetnica i script coach u TV produkcijama u regiji.

Izbori iz medija

Sluškinjine priče

Link  „Cilj tribina ‘Izvanserijske TV serije‘ je ljubiteljima serija dati prostor za raspravu te priliku da teme vezane uz serije i društvo ‘pretresu’ sa stručnjacima iz određenih područja. Gosti prve u nizu tribina, „Sluškinjina priča: o nastajanju totalitarizma“, su Rada…